30 juni 2018 - Eerste Internationale Dag van het parlementarisme

30/06/2018

Op 22 mei 2018 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed over de interactie tussen de Verenigde Naties, de nationale parlementen en de Interparlementaire Unie (IPU). Zo een resolutie wordt sinds 2002 om de twee jaar aangenomen.

Paragraaf 21 van de resolutie roept 30 juni uit tot Internationale Dag van het parlementarisme. De datum werd gekozen omdat hij samenvalt met de dag waarop de IPU, de wereldorganisatie van de nationale parlementen, in 1889 werd opgericht (eerste conferentie in Parijs). De Internationale Dag van het parlementarisme wordt dit jaar dus voor het eerst gevierd.

De IPU roept alle parlementsleden op om deze dag onder de aandacht te brengen en de boodschap te verspreiden dat de parlementen in de wereld van vandaag meer dan ooit nodig zijn. De organisatie stelt daarvoor een perscommuniqué over de toestand van de parlementen anno 2018 (in het Engels en het Frans) en een aantal kant-en-klare berichten en korte video-interviews voor gebruik op de sociale media ter beschikking.